luni, 26 ianuarie 2015

Fluviul Nistru

Nistrul isi ia inceputul dintr-un izvor din Carpatii Orientali (pe versantul de nord-vest al Muntelui Rozluci) in Ucraina, la altitudinea de 760 m, si se varsa prin limanul omonim in Marea Neagra. Sectorul superior al Nistrului se afla in Ucraina.

In limitele Republicii Moldova, fluviul poate fi divizat in doua sectoare: de mijoc (de la Naslavcea pina la Dubasari) si inferior (de la Dubasari si pina la gura de varsare).

In sectorul de mijloc, Nistrul are o vale ingusta si adinca, cu latimi de 1,5-3 km, si versanti puternic inclinati. Valea are, predominant, forma de canion, sculptata in roci dure (calcar, gresie, granit). Lunca are latimi de la citeva zeci de metri pina la 0,5-1,0 km. In aval de orasul Camenca, lunca este inundata de apele lacului de acumulare Dubasari. Un rol deosebit in formarea albiei il are iesirea la zi a rocilor dure, care contribuie la formarea unor repezisuri si praguri, cele mai cunoscute fiind la Cosauti, unde in albie apar roci cristaline.

Afluentii principali sint cei de stinga (Camenca, Beloci, Ribnita, Iagorlic s. a.).

In cursul inferior, valea Nistrului se largeste, ajungind pina la 16-22 km la varsarea in liman. Versantii vaii sint asimetrici, cel drept, in mare parte, puternic inclinat si inalt de 100-150 m, iar cel sting mai domol, cu inaltimi de 30-70 m. Lunca are latimi in crestere, pina la 12-13 km linga satul Cioburciu, unde albia se bifurca, formind bratul Turunciuc.

Afluentii principali sint de dreapta ( Raut, Ichel, Bic, Botna), ei influentind regimul riului numai in perioada de primavara, cind are loc topirea zapezilor.

Fluviul Nistru se caracterizeaza prin alimentare mixta, cu anumite deosebiri pe sectoare.

Vezi regimul de scurgere a fluviului Nistru pe sectoare

Riurile mici, care fac parte din bazinul riului Nistru prezintă o importanţă mare pentru sistemul ecologic din R. Moldova şi de peste hotarele ei. Apele riurilor mici pătrund in apele riului Nistru, apele cărui la rindul său sunt folosite de toatăţara. Calitatea apelor din riurile mici care fac parte din bazinul riului Nistru de multe ori lasă de dorit de a fi mai bună. In ultimul moment apele riurilor mici suferă foarte mult din cauza activităţilor umane. De obicei acestea degradează pe zi ce trece.


Este bine să ştiţi:

Riul Cubolta este un riu mic, amplasat in nordul R. Moldova, care traversează patru raioane, raionul Ocniţa, raionul Donduşeni, raionul Drochia şi raionul Floreşti. Riul Cubolta işi ia inceputul din raionul Ocniţa şi se revarsă in riul Răut, satul Putineşti raionul Floreşti. Apele riului Cubolta au ajuns la o treaptă de o poluare critică. După investigaţiile de cercetare efectuate de catre ONG „Ormax”, CERID, Statia Epidemiologica - Drochia, indicile de poluare sunt foarte mari. Problemele principale, care stau la baza poluării acestui riu mic, sunt gunoiştile neautorizate de pe malul riului, depozitarea gunoiului menager. Din acest motiv apar multe probleme, ce ţin de sănătatea populaţiei din zona dată. După topirea zăpezilor sau in urma ploilor abundente, apa spală malurile pline de gunoişti ne autorizate şi apoi poluanţii nimeresc in riu. Apoi aceste murdării sunt minate prin apele subterane in apele fintinilor din zonele respective. Animalele care se alimentează cu apă din acest riu se imbolnăvesc şi pier, (anul 2004 r-nul Drochia, satele: Baroncea, Petreni, Dominteni, Hăsnăşenii Mari, Cubolta, etc.) Tot aici in apele riului Cubolta au dispărut şi dispar multe specii de animale nevertebrate şi vertebrate. Mult se poate de spus şi despre dispariţia plantelor rare din zona acestui riu. Multe plante au dispărut, iar altele sunt incluse in Cartea Roşie. Există pericolul de a pierde multe specii, care fac parte din Flora şi Fauna R. Moldova. Riul Cubota pe an ce trece se transformă intr-o băltoacă mare. La moment, riul Cubolta poate fi atribuit la categoria de riuri poluate. Apa poluată din riul Cubolta pătrunde in riul Răut, Răut la rindul său se revarsă in riul Nistru. Aici este vorba numai despre riul Cubolta, dar există probleme şi mai mari pe riul Răut şi alte riuri, care se revarsă in riul Nistru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu