luni, 26 ianuarie 2015

Calitatea apei

Apa nu apare in natura in stare pură, ci are multe saruri dizolvate si alte substante. Desigur proportia variaza mult intre apele dulci si cele sărate, oceanice sau din lacuri sărate. Statistic unele elemente sunt prezente in cea mai mare parte a apelor si au concentratii semnificative, pe cind altele apar rar sau numai in cantitati extrem de reduse. O statistica asupra compozitiei apei potabile propune urmatoarea ordine a abundentei:

  • Constituenti majori: sodiu, calciu, magneziu, bicarbonat, sulfat, clor, silice;

  • Constituenti secundari: fier, strontiu, potasiu, carbonat, azotat, fluor bor;

  • Constituenti minori: stibiu, aluminiu, arsen, bariu, brom, cadmiu, crom, cobalt, cupru, germaniu, iod, plumb, litiu, mangan, molibden, nichel, fosfat, rubidiu, seleniu, titan, uraniu, vanadiu, zinc;

  • Constituenti prezenti ca urme: beriliu, bismut, ceriu, cesiu, galiu, aur, indiu, lantan, niobiu, platina, aur, ruteniu, scandiu, argint, taliu, toriu, cositor, tungsten, yterbiu, ytriu, zirconiu;

Deoarece sursele principale in alimentarea centralizata a tarii cu apa potabila sint riurile Nistru(56%) si Prut(16%), alte surse de suprafata - 8%, un interes deosebit il prezinta calitatea apei lor.


Este bine să ştiţi:

In ultimii ani (2000 -2004) comparativ cu anii 1980 - 1990 calitatea apelor atit dupa indicii organoleptici cit si principalii indici hidrochimici s-a imbunătatit: mineralizarea apei a scazut cu 10-15% incadrindu-se in limitele 248-473 mg/dm 3 (fl. Nistru), 232-644 mg/ dm 3 (r. Prut) si 278-550 mg/dm 3 (fl. Dunarea); continutul nitratilor a scazut de 2-3 ori; in apa se depisteaza cantitati mici de nitriti, fosfati. Datele referitoare la calitatea apei r. Nistru pe teritoriul Republicii Moldova, dupa proprietatile fizico-chimice si bacteriologice demonstreaza ca apa este de clasa a 2-a a calitatii - "poluare moderata".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu