Apele freatice
Apa constituie un element fundamental al mediului natural, fara de care viata pe pamint este de neconceput si totodata o resursa vitala pentru dezvoltarea omenirii. Pe pamint se afla o cantitate enorma de apa - circa 1, 5 miliarde km3, insa aproape toata aceasta apa este sarata (apa marilor si a oceanelor). Doar 0,1% din cantitatea apei e pe pamint este apa dulce care, la nivelul tehnicii contemporane, poate fi folosita ca sursa pentru alimentarea cu apa potabila a populatiei si pentru alte necesi- tati din activitatea umana. Resursele de apa dulce pe pamint sint destul de limitate, pe cind cerintele de apa cresc continuu in conditiile cresterii populatiei si ale dezvoltarii economice.
Apele freatice sint raspindite pe tot teritoriul tarii. Majoritatea sint exploatate in perimetrul localitatilor. Caracteristicile lor sint influentate atit de factori naturali (compozitia chimica si mineralogica a rocilor, dinamica apelor), cit si de influenta omului. Ultimul factor se manifesta prin poluarea atmosferei, deversarea apelor reziduale neepurate sau insuficient epurate, utilizarea excesiva a pesticidelor si a altor substante chimice.In consecinta, in ultimele decenii se inregistreaza o degradare continua a calitatii apelor freatice. Conform unor estimari recente, nu corespund cerintelor sanitaro- chimice 82%, iar celor microbiologice-32% din probele prelevate din sursele locale de alimentare cu apa.
- Ape freatice
- -ape subterane, de regula, fara presiune, situate deasupra stratului de roci impermeabile, formind primul orizont acvifer
Dicţionar:
Este bine să ştiţi:
- Valoarea totala a rezervelor de ape subterane constituie circa 3, 5 mil.m3/zi. In prezent se folosesc circa 50 mii m3/zi. Apele freatice sint exploatate prin circa 250 de mii fintini, izvoare si foraje, iar cele de adincime- prin circa 6600 de foraje.
- Unele orizonturi de ape subterane de adincime se caracterizeaza printr-un continut ridicat de fluor (0,2-18,0 mg/l), de strontiu(0,1-0,17 mg/l) si de seleniu(0,01-0,17 mg/l). Cele mai mari concentratii de fluor se gasesc in raioanele Glodeni, Falesti, Riscani, Taraclia, Cahul si in UTA Gagauzia. Continutul ridicat de fluor duce la aparitia unor defectiuni dentare si ale sistemului osos. In anumite regiuni, apele subterane de adincime au si o carenta de iod, care determina dezvoltarea gusei endemice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu